Reishi oziroma svetlikava pološčenka je vrsta lesne gobe, ki pripada rodu Ganoderma, kamor spadajo številne azijske gobe z blagodejnimi lastnostmi.
Najdemo jo v toplih in zmernih podnebjih po svetu, še posebej v Aziji, Severni Ameriki in delih Evrope, kjer najbolj uspeva na odmrlih ali oslabljenih listavcih, kot so hrasti, bukve in bresti.
Reishi v naravi prepoznamo po značilnem svetlečem klobuku ledvičaste ali okrogle oblike, ki se bohoti v rdečkasto-rjavi barvi in je pravzaprav tudi razlog za njeno poimenovanje – svetlikava ploskoščenka.
Zaradi lesnate strukture ni primerna za neposredno uživanje, a vendar v sebi skriva pravo alkimijo narave – bogastvo bioaktivnih spojin, ki so pravi blagoslov za naše telo, notranje ravnovesje in vitalnost.
Čeprav je ta goba dandanes še mnogim neznana, pa je že tisočletja nepogrešljiv del kitajske zeliščarske tradicije, kjer jo imenujejo tudi Lingzhi ali "goba duhovne moči", “čudežna goba” in tudi “goba dolgega življenja”.
V starodavni Kitajski so jo smatrali za eno najdragocenejših zelišč, rezervirano za cesarje in plemstvo. Veljala je namreč za simbol dolgoživosti, moči in notranjega miru, saj so verjeli, da krepi telo, poživlja duha in prinaša notranje ravnovesje, zaradi česar so jo pogosto vključevali v svete obrede.
Pripravljali so jo na različne načine – najpogosteje kot čaj ali poparek, kjer so sušene rezine gobe dolgo kuhali v vodi, da so izločili njene koristne spojine. V nekaterih primerih so jo zmleli v prah in jo dodajali v tonike, ali pa jo fermentirali za povečanje njene učinkovitosti.